MVO is zakelijk gezien rendabel

MVO is zakelijk gezien rendabel

Nederlandse bedrijven lopen wereldwijd voorop op het gebied van rapportage

Nederlandse bedrijven lopen wereldwijd voorop op het gebied van rapportage

Een enquête onder 2.500 bedrijven in 34 landen wijst uit dat bedrijven steeds meer worden gedreven door sociaal en ecologisch duurzaam ondernemen. Ze doen dit niet alleen om hun merk te bouwen of uit altruïsme, maar omdat het ook financieel gezien verstandig is. Het International Business Report (IBR) van Grant Thornton toont ook aan dat een toenemend aantal bedrijven rapporteren over duurzaamheid, waarbij een meerderheid tegenwoordig geïntegreerde rapportage ziet als de beste manier.

Het IBR toont aan dat kostenbesparing de belangrijkste drijfveer is voor meer duurzame bedrijfsvoering, zo zegt twee derde van de respondenten (67%). Dat was 56% in 2011. Het is vooral in Latijns-Amerika (77%, een stijging van 68% in 2011) en Noord-Amerika (76%, een stijging van 45%) een dominant argument. De tweede grootste drijfveer is de consument/klantvraag (64%), gevolgd door 'omdat het het juiste is om te doen' (62%). 

Volgens het onderzoek van Grant Thornton rapporteert op dit moment minder dan een derde (31%) van de bedrijven wereldwijd over duurzame initiatieven, ofwel in combinatie met financiële rapportages of afzonderlijk. Echter, ongeveer een kwart (26%) is van plan om in de komende vijf jaar te beginnen met de externe rapportage over duurzaamheid. En in het algemeen is 57% het erover eens dat het rapporteren over niet-financiële aspecten, zoals duurzaamheid, moet worden gecombineerd met de financiële verslaggeving.

Peter Schimmel, partner bij Grant Thornton en verantwoordelijk voor business ethics & integrity advisory: "Tegenwoordig realiseren steeds meer organisaties zich dat winst en inkomen uitsluitend bestaan bij de gratie van het gezamenlijke duurzame belang. Winst blijkt niet altijd slechts financieel, maar wordt steeds vaker uitgedrukt in levensgeluk, welzijn of maatschappelijke 'impact' binnen een bredere sociale, ecologische en economische context, bijdragend aan een schone, eerlijke omgeving. Zowel letterlijk (natuur en milieu), alsook figuurlijk (goed voorbeeldgedrag of schoon zakendoen). Het is daarom mooi dat Nederland een van de koplopers is op het gebied van verslaggeving over MVO. Dat geeft aan dat er steeds meer is om verslag over te doen, in één geïntegreerd rapport. Je willen verantwoorden is het begin van willen leren en het beter willen doen dan de voorgaande periode. De inzet en de weg naar een betere weging van economische en maatschappelijke belangen en de meting daarvan lijken daarmee onomkeerbaar."

Lees hier het rapport

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties